e B Otomobil Ehliyeti

Ehliyet Sınıfları

B Otomobil Ehliyeti

B Otomobil Ehliyeti

B sınıfı ehliyet nedir?
B sınıfı sürücü belgesi; otomobil ve kamyonet kullanmak için gerekli olan ehliyet çeşididir. 10 yıl geçerlilik süresi bulunmaktadır. Ülkemizde belki de en çok başvurulan ehliyet çeşidi olma özelliğini taşımaktadır. Ancak yeni sistemde B sınıfı sürücü belgesi hakkında halen yanlış bilinen konular olabilmektedir.

B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır, ne sürer?
B sınıfı sürücü belgesi sahibi sürücüler; otomobil ve kamyonet yanında M sınıfı ehliyet, B1 sınıfı ehliyet ve F sınıfı ehliyet sahibi kişilerin kullanmış oldukları araçları kullanabilmektedirler. Yani otomobil, kamyonet, motorlu bisiklet, 4 tekerli motosikler (ATV gibi. ) ve traktör kullanabilirler. Pikap tarzı araçları da bu ehliyet sınıfı ile kullanabilirsiniz.

Yeni sistem ile hayatımıza giren bir kavram da direksiyon sınavına hangi araçla girdiğinizdir. Şayet direksiyon sınavı otomatik vites bir araçla katılırsanız, tarafınıza otomatik vites ehliyeti verilir ve B ehliyetiniz ile manuel araç kullanamazsınız. Fakat standart prosedürlere uyarak manuel bir araçla sınava katılırsanız alacağınız ehliyet ile otomatik vites araçları da kullanabilirsiniz.

B sınıfı ehliyet 6 teker araç kullanabilir mi : B sınıfı sürücü belgesi ile otomobil, kamyonet ve traktör kullanabilirsiniz. Bu araçlardaki tekerlek sayısı önemsizdir. Ancak bu araçlara römork takarsanız BE ehliyet almanız gerekir.
“B sınıfı ehliyet ile minibüs kullanılabilir mi” oldukça sık sorulan sorular arasında yer almaktadır. Eski sistemde B sınıfı ehliyet sahibi sürücüler ayrıca minibüs de kullanabiliyorlardı. Ancak bu durum yeni sistemde kaldırıldı. Crafter ve dolmuş ya da transporter da minibüs sınıfına girdiği için bu ve benzeri araçlar B sınıfı ile kullanılamaz.
B ehliyet ile motor kullanılır mı ? : B sınıfı ehliyet ile sadece moped tarzı motosikletleri kullanabilirsiniz. M sınıfına giren motorlar harici motorları bu ehliyet sınıfı ile kullanamazsınız.
B sınıfı ehliyet alma şartları, yaşı nedir?
Otomobil kullanabilmek için gerekli olan B sınıfı sürücü belgesi almak için bazı şartları sağlamanız gerekiyor.

- En az ilkokul mezunu olan,
- 18 yaşını doldurmuş olan,
- Otomobil kullanmasına engel bir sağlık durumu olmayan,
Her vatandaşımız B sürücü belgesi almak için müracaatlarını gerçekleştirebilir. Peki ama b ehliyet almak ne kadar sürer, alma süreci nasıldır?

B sınıfı ehliyet nasıl alınır?
B sınıfı ehliyet almak için öncelikle yukarıdaki şartları sağlıyor olmanız gerek. Bu şartları sağlayanlar bir sürücü kursuna yazılmalılar. Ülkemizde ehliyet alabilmek veya ehliyetini yükseltmek için sürücü kursuna yazılarak buradaki eğitimleri almanız şarttır. Bu eğitim aşamasından sonra ise ehliyet sınavı ile direksiyon sınavına katılmalısınız. İki sınavı da başarı ile geçerseniz nüfus müdürlüğünden randevu alarak ehliyetinizi çıkarmak için başvuru yapmanız gerekecek. Yeni B ehliyetiniz bu başvurunun ardından kayıtlı adresinize 2 hafta içerisinde kargo ile gönderilecektir. Tüm bu süreç 2 ile 3 ay arasında sürmektedir. Sizden istenilen belgeleri ve tüm bu süreci adım adım detaylı olarak anlattığımız Ehliyet Alma Aşamaları sayfamıza göz gezdirmenizi öneriyoruz.

B ehliyet fiyatları ne kadardır? 2021
Günümüzde ehliyet almak oldukça yüksek tutarlara denk gelmeye başladı. Aşağıda ehliyet almak için karşılamanız gereken ücretlere yer verdik.

Sürücü kursu ücreti : 1750 ile 2500 TL arasında
Teorik sınav : 100 TL
Direksiyon sınavı giriş ücreti : 130 TL
Harç ve kart ücreti : 1090,10 TL
Sürücü kursu ücreti ilden ile farklılık gösterdiği için B sınıfı ehliyet ücreti de değişiklik gösterebilir. Harici trafikkanunu.com olarak vermiş olduğumuz diğer rakamlar güncel ve ilden ile değişmeyen rakamlardır. Kısaca B sınıfı sürücü belgesi almak istiyorsanız her şey dahil cebinizden 3000 TL ile 3500 TL arasında bir ücret çıkacaktır.

Bu yazımızda B sınıfı ehliyet ile kullanılan motorlar, B sınıfı ehliyet parası ne kadar, B sınıfı ehliyet ne kullanır, almak için gerekli evraklar belgeler nelerdir gibi konularda detaylı bilgiler verdik. Konu hakkında soru, sorun ya da görüşlerinizi yorum bölümümüzden dile getirebilirsiniz.